Bij het opvolgen van openstaande offertes kwam ik een opmerkelijke serviceaanvraag tegen voor de Foxboro Vortex-debietmeters. Dat wil zeggen, de toepassing was opmerkelijk. Het verzoek kwam namelijk van een email-smelterij uit België. Zij passen in hun veeleisende proces deze Vortex-flowmeters toe vanwege de flexibele en betrouwbare meting. Geen enkele andere vortex-flowmeter is namelijk zo nauwkeurig bij temperaturen tot 430ºC.
Werking vortexmeter
Een vortexmeter meet vloeistoffen, gassen en stoom. De zender geeft naar keuze een analoog signaal (4-20 mA) of een pulsvormig signaal af dat lineair en evenredig (proportioneel) is met de stromingssnelheid. De werking berust op het verschijnsel dat wanneer een vloeistofstroom een niet gestroomlijnde obstructie wordt geplaatst, de vloeistof bij het passeren de scherpe contouren niet kan volgen, waardoor wervelingen (vortices) ontstaan. Deze worden gemeten door een piëzo-elektrisch of ultrasoon sensor. De afwisselende wervelvorming draait telkens het teken van de verschildruk om, waardoor een wisselspanningssignaal ontstaat aan de uitgang, met een frequentie die evenredig is met de stromingssnelheid.
Cavitatie ten gevolge van te grote drukval bij vloeistofmetingen is mogelijk, met alle nare gevolgen van dien. Daarom is reglematige inspectie van de vortex debietmeters vereist. Vandaar dus het serviceverzoek van deze Belgische klant.
Vraag hier jouw gratis Foxboro productcatalogus aan met alle technische details van de Foxboro producten.
Kalibratieservice
Je vraagt je misschien af waar een email-smelterij vortex debietmeters voor gebruikt? Dat zal ik je uitleggen: Voor het smelten van email is een verhouding tussen aardgas en zuurstof nodig van 2,2:1. Dit stellen ze exact in met behulp van de Foxboro-flowmeter. Om er zeker van te zijn dat de verhouding altijd precies goed is, laat men de meters periodiek kalibreren door de HITMA-servicedienst. Vandaar deze aanvraag voor kalibratieservice.
Nostalgie
Bij het verwerken van deze offerte realiseerde ik me dat emaille (email) nostalgische gevoelens bij mij oproept. De oude potten en pannen van geëmailleerd gietijzer in de keuken van mijn moeder. Emaillen bekers met warme chocolademelk op koude winterdagen. Het zag er allemaal kleurrijk uit, maar emaille had (en heeft) natuurlijk ook een duidelijke functie.
Interessant proces
Mijn gedachten dwaalden af naar het emailleren. Best een interessant proces. Emaille (glazuur) is glad (hygiënisch), hard, onbrandbaar en duurzaam. Het is goed bestand tegen chemische stoffen, beschermt tegen corrosie en is kleurvast. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de email-laag ook decoratief.
Emailleertechniek
In het oude Egypte werd de emailleertechniek al toegepast en nog steeds komen we emaille tegen op gebruiks- en kunstvoorwerpen. Hiervoor wordt een mengsel van kwarts, kaolien, borax en veldspaat in een oven gesmolten en op het te emailleren voorwerp gebrand. In onderstaande video van de bekende Franse pannenfabrikant Le Creuset zie je hoe de emaillen laag op hun pannen wordt aangebracht.
Geschiedenis emailindustrie
Vanaf ongeveer 1920 ontstond de emailindustrie. De hierboven genoemde klant is dus een smelterij in België, maar ook in Nederland gingen verschillende fabrieken emaillen voorwerpen produceren (bijvoorbeeld de DRU fabriek in Ulft. Bekend van o.a. de ‘gewolkte’ grijze emaillen pannen).
Vanouds worden metalen buitenkanten van wasmachines, afwasmachines, wasdrogers, kooktoestellen, koelkasten en dergelijke geëmailleerd. In de elektronica en de elektrotechniek wordt emaille vaak toegepast om koperdraad van een elektrisch isolerende laag te voorzien. Maar emaille wordt ook gebruikt voor metalen buitenreclame en bewegwijzeringsborden. Kras- en roestbestendigheid 50 jaar kleurvast!
Wist je dat…
Het woord emaille (email) via het Oudfranse esmailler is afgeleid van het Germaanse woord smeltan dat vervloeien of smelten betekent.Men bij het brouwen van sake over ging van houten tonnen naar geëmailleerde tanks omdat dit niet alleen hygiënischer was, maar er ook voor zorgde dat er minder sake verloren ging.De oorlogsfilm Schindler's List zich deels afspeelt in de fabriek van Oscar Schindler, de Deutsche Emailwarenfabrik (DEF), waar geëmailleerde potten en pannen werden geproduceerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.(Met dank aan Wikipedia).
Altijd weer bijzonder om te zien waar onze procesinstrumentatie wordt ingezet en om te beseffen dat we in zoveel verschillende processen een (kleine) schakel mogen zijn. Dit maakt werken in de techniek zo boeiend.