Hoe voorkom je schade aan sensoren in waterstofsystemen?
vrijdag 13 december 2024

Hoe voorkom je schade aan sensoren in waterstofsystemen?

Herbert Baesjou
gemiddelde leestijd 4 minuten
De snelle groei van waterstof als duurzame energiebron brengt complexe uitdagingen met zich mee. Eén van de meest gestelde vragen door bedrijven in deze sector is: "Hoe zorg ik ervoor dat mijn instrumentatie (druksensoren, druktransmitters en drukschakelaars) betrouwbaar blijven functioneren in een waterstofomgeving?" Het antwoord ligt in de keuze voor gespecialiseerde instrumentatie die specifiek ontworpen is om de unieke eigenschappen van waterstof (H2) te weerstaan.
Waarom hebben waterstofsystemen speciale instrumentatie nodig?

Ik krijg regelmatig de vraag: "Waarom kan ik geen standaard sensoren of schakelaars gebruiken in mijn waterstofinstallatie?" Het probleem is dat waterstof vanwege de kleine molecuulgrootte en hoge reactiviteit standaardmaterialen aantast. Twee grote risico's zijn:

  • Permeatie: Waterstof diffundeert door materialen, wat kan leiden tot lekkages en onnauwkeurige metingen.
  • Brosse breuk: Waterstof verzwakt materialen en veroorzaakt scheuren, wat tot uitval van sensoren kan leiden.

Met standaardinstrumentatie neem je een groot risico op uitval, met mogelijk hoge kosten of zelfs onveilige situaties als gevolg.

Welke sensoren zijn geschikt voor waterstoftoepassingen?

Twee veelvoorkomende vragen die ik over instrumentatie voor waterstof krijg zijn:

  • "Hoe voorkom ik lekkages in mijn waterstofsysteem?"
  • "Welke sensoren zijn bestand tegen brosse breuk door waterstof?"

Om deze uitdagingen aan te pakken, adviseer ik mijn klanten instrumentatie te gebruiken met technologie die speciaal is ontwikkeld voor waterstof. Wij hebben Barksdale-druksensoren, -druktransmitters/-transducers en -drukschakelaars in ons pakket voor monitoring en controle van waterstoftoepassingen. Deze maken gebruik van:

  • Monolithische sensoren: Deze lekvrije technologie elimineert lassen en afdichtingen, waardoor het risico op waterstofbrosheid wordt verminderd.
  • Goud-gecoate sensoren: Deze sensoren zijn waterstofdicht en corrosiebestendig, dankzij de unieke eigenschappen van een goudlaag.

Deze specifieke Barksdale-instrumentatie worden toepast in applicaties, zoals elektrolyse, opslag, tankstations en brandstofcellen. Ze kunnen veilig omgaan met de hoge druk en temperaturen in waterstofprocessen en bieden oplossingen voor:

  • Drukken tot 1400 bar
  • Temperaturen van -40°C tot +100°C
  • Nauwkeurigheid tot ±0,1%

Daarnaast voldoen ze aan internationale normen zoals ATEX, IECEx en SIL2/3, waardoor ze ideaal zijn voor kritieke toepassingen.

Waarom zijn deze sensoren een betere keuze dan standaardinstrumentatie?

Veel klanten willen weten: "Wat onderscheidt gespecialiseerde sensoren voor waterstof van standaardoplossingen?" Het verschil zit in de betrouwbaarheid en levensduur. Standaard sensoren zullen sneller falen onder de zware waterstofomstandigheden, terwijl onze oplossingen zijn ontworpen om jarenlang veilig en accuraat te presteren.

Kan ik je helpen?

Bij Hitma begrijpen we dat de keuze voor de juiste instrumentatie cruciaal is. Loop je rond met vragen als: "Welke sensor past bij mijn specifieke waterstoftoepassing?" en "Hoe zorg ik voor maximale veiligheid in mijn proces?"

Neem dan contact met me op om te ontdekken hoe ik je kan ondersteunen bij waterstofprojecten. Ik help je graag een veilige en efficiënte oplossing te realiseren.