woensdag 29 januari 2020

Amphia: high tech én duurzaam ziekenhuis in Breda

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 4 minuten

Met het in november 2019 geopende Amphia Ziekenhuis in Breda is Nederland een duurzaam en hightech ziekenhuis rijker. Ik ben er trots op dat Hitma, in samenwerking met Honeywell, hieraan een steentje heeft kunnen bijdragen. We hebben ons beziggehouden met de instrumentatie voor drukmeting en drukbewaking in de 16 operatiekamers en meer dan 50 isolatiekamers van het nieuwe ziekenhuis.

Veilig en prettig werken in state-of-the-art operatiekamers

Het nieuwe ziekenhuis heeft een oppervlakte van ruim 80.000 m2. Hier kunnen medisch specialisten van verschillende disciplines voortaan op één locatie in Breda samenwerken. Samen met de bestaande bouw is er nu een zorglocatie van in totaal 128.000 m² ontstaan waar 40.000 opnamen per jaar zullen plaatsvinden. 


In het complex zijn dus 16 operatiekamers ondergebracht. Twee daarvan zijn hybride OK’s en één een robot-OK. Ik kan je vertellen dat deze operatiekamers een technisch hoogstandje zijn. Dertien van de zestien zijn exact hetzelfde ingericht, zodat ze door alle specialismen gebruikt kunnen worden. De twee hybride OK’s krijgen de beschikking over hightech voorzieningen. In de robot-OK wordt gebruik gemaakt van een Da Vinci robot (een moderne operatierobot die kan worden ingezet bij niet-uitgezaaide prostaatkanker). 

Diverse vernuftigheden maken het werken voor het OK-personeel makkelijker en prettiger. Onder andere de bediening van de verlichting en de luchtbewaking zijn geïntegreerd in een soort ‘cockpit’. Hierdoor krijgt OK-personeel en compleet overzicht en het is gemakkelijk te bedienen. 

Risico op infecties beperken

In een eerder blog heb ik al eens uitgelegd dat de luchtkwaliteit in een operatiekamer van grote invloed is op de kans op wondinfectie na een operatie. Binnen een OK-complex is de heersende drukhiërarchie nog steeds een van de belangrijkste kritische parameter. Het risico op infectieverspreiding wordt beperkt door verschillende maatregelen op het gebied van luchtbehandeling. De lichte overdruk die in een operatiekamer wordt gecreëerd, zorgt ervoor dat ‘vuile’ of gecontamineerde lucht buiten de ruimte wordt gehouden. Zo ook, uiteraard, in het Amphia Ziekenhuis.

ATM touchscreen displays

Voor het monitoren en regelen van de luchtbehandeling heeft Hitma zo’n 75 stuks ATM410-displays geleverd. Dit is de voorloper van de nieuwe ATM420-uitvoering. Deze touchscreen displays bieden audiovisuele over- en onderdrukbewaking in cleanrooms, operatiekamers of isolatiekamers. Dit product door Hitma zelf ontwikkeld naar aanleiding van vragen uit de markt. Er was behoefte aan een lokale drukalarmering die iedereen begrijpt zonder handleiding.


Het display geeft een visuele bewaking die werkt als een stoplicht. Als het drukverschil in orde is, kleurt het gehele display groen. Komt de meting buiten de gewenste grenswaarden dan wordt het display rood. Daarnaast heeft het display een ingebouwd akoestisch alarm met instelbare vertraging en acceptatiefunctie. Het ATM-display kan één of twee afzonderlijke drukverschillen bewaken. Zo kan er met één display tegelijkertijd een sluis en een ruimte bewaakt worden. De alarmering kan buiten bedrijf worden gezet voor bijvoorbeeld schoonmaak- of onderhoudswerkzaamheden.

Maatwerk

In nauw overleg met Honeywell en de eindgebruikers hebben wij ook een maatwerk oplossing geleverd. Een versie met 3 drukverschillen op één ATM-display hadden wij nog niet. Tijdens de inbedrijfstelling zijn wij ook op locatie geweest om deze end-to-end te controleren.

Duurzaam ziekenhuis

Naast high tech is het Amphia Ziekenhuis ook duurzaam. Ook hiervoor zijn nog enkele metingen van ons toegepast. Een voorbeeld is de flowbewaking in de ketelruimte. Het ziekenhuis heeft o.a. een warmte- en koude-opslagsysteem (wko) voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter. Dat gebeurt met lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurkoeling. Hiertoe zijn 6 bronnen geboord met een diepte van 100 meter. In 2 bouwdelen staan 2 warmtepompen die met koppelleidingen met elkaar zijn verbonden. Dat betekent dat in noodsituaties bepaalde delen kunnen worden afgeschakeld.

Daarnaast is er een warmteterugwinsysteem op luchtbehandelingskasten. Deze manier van verwarmen en koelen helpt de CO2-uitstoot verminderen, verder is overal ledverlichting toegepast en heeft het gebouw een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van minder dan 1.

Het is mooi om te zien hoe onze instrumentatie in dit supermoderne ziekenhuis is toegepast. Hiermee hebben we een zowel een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van de patiënten als aan de duurzaamheid van het gebouw.

Laat een reactie achter